Fototips: Så fotar du bra i mörker
Nu när mörket kryper på allt fortare och gör våra dagar allt kortare så kan det vara bra att lära sig om hur man fotar i mörker. Ljus från vanliga glödlampor brukar bli väldigt gult och fult, även om man använder rätt kamerainställningar. Därför tänkte jag visa hur man redigerar bort fult glödlampeljus och gör bilden ljusare i efterhand. 

Före...

 
Efter...
Börja med att gå in på Filter och sedan vidare till Camera Raw-filter.Välj den första fliken "Grundläggande". Därefter kan du försöka ställa in vitbalansen. Men jag valde att skippa det denna gång för att inte blanda in för mycket verktyg. Jag började med att redigera högdagrar, skuggor, vita och svärta. Jag brukar höja dem och göra de ljusare utan att bilderna blir allt för korniga. I flik nummer två, "Tonkurva" ljusar jag upp dem ytterligarre ett snäpp.Sedan hoppar jag direkt in i den fjärde fliken, "NML/Gråskala". Där ändrar jag nyansen på färgerna genom att göra de orangea pigmenten mer gula och de lila pigmenten mer blåa. Detta för att det i nästa steg ska bli lättare att dra ut rätt färg. Här kan man gå lite på känsla och exprimentera sig fram.Sedan ställer jag in Mättnaden på de olika färgerna. Där ser ni att jag dragit ur de flesta färgerna förutom grön och blå. Detta eftersom de var de specifika färgerna som jag ville behålla i bilden (med tanke på mattan, kudden och puffen samt växten). Dessutom är färgerna lila och gul de som är allra viktigast att dra ut. Givetvis förändras detta beroende på bild. Så försök exprimentera och testa dig fram efter egen smak. 

 
Det sista jag gör är att gå in i flik nummer sex, "Objektivkorrigeringar". Där väljer jag att göra linsvinjetten lite ljusare (detta är alltså skuggan som kan bildas i kanterna på en bild). Detta gör jag för att ge bilden ett ljusare helhetsintryck!

 
Slutresultatet: En mycket ljusare bild och mer stilren bild med färre färger! Hoppas ni hängde med! 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress

Veckans like