Hjälp varandra – även om de inte ber om det
Påväg hem från krogen i går mötte jag en kvinna som hade ramlat ihop med sin cykel. Alldeles ensam låg hon på en gräsmatta bredvid gångvägen i den kalla, blöta natten. En kille hjälpte henne upp på fötterna och hon började stapla fram med cykeln. Långsamt och vingligt gick hon åt samma håll som mig. 

Jag försökte få kontakt för att hjälpa henne, men hon ville inte. Trots att hon var helt ensam i den bäcksvarta natten ville hon inte ta emot en hjälpande hand. Kanske var hon för stolt, kanske var hon för full eller kanske var hon fast besluten om att klara sig själv. 

Oavsett så förstod hon inte faran i att försöka klara sig på egen hand. Kanske hade hon gjort det så många gånger förr. Så som jag själv gjort. Inte nödvändigtvis på fyllan. Men att vara självständig och klara sig på egen hand är något som jag alltid värdesatt högt. Det finns ingen skam i att behöva hjälp. Men oftast när man behöver det som mest är då man är som minst mottaglig. Det är ju då man vill bevisa sig som stark och självständig och stå emot den där hjälpande handen. 

Efter en bit av zick zack gång på vingliga fötter över gatorna satte hon sig vid rännstenen längs en husfasad. Jag ställde mig en bit bort för att iakta om henne medan jag ringde efter hjälp. Många gick förbi, någon stannade och alla gick tillslut vidare. För varför stanna och hjälpa någon som inte vill ha din hjälp? 

Alla kan se när en person mår dåligt, alla kan erbjuda hjälp men det är få som faktiskt tar sig tiden och orken att hjälpa – speciellt när personen i fråga stretar emot. Fast besluten om att klara sig själv. Trots att alla kan se att den mår dåligt.

Runt omkring oss staplar många människor fram på ostadiga ben. Inte just på grund av berusning. Natten kan även kännas extra mörk, vägen extra krokig och balansen extra svajig om man mår dåligt av något annat som hör till livet. Även om personen påstår sig klara sig själv utan hjälp så är det viktigt att sträcka ut en hand. Vill den inte ta emot den, håll ett vakande öga. Blir det inte bättre så ta tag i saken och se till att personen får hjälp.

För ibland har vi svårt att ta emot hjälp, även om vi behöver det som mest. 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress

Veckans like